Dívka z pekla - recenze

26.08.2008 20:56

 

 

Jigoku Shoujo

„Lidský svět je jako pavučina pout. Vlákna se splétají do stále hustší sítě jako křehké okvětní lístky pavoučích lilií. Zloba, bolest a slzy svou velkou mocí - když půlnoc zvedne svou oponu - vykonají svou neodvratnou pomstu.“

Pár obecných informací:

  • Anglický název: Hell girl
  • Originál japonský přepis:  地獄少女
  • Japonský název: Jigoku Shoujo                            
  • Typ anime: TV seriál (26 episod)
  • Žánr: drama, horor, záhady, tragedy
  • Režie: Takahiro Omori
  • Produkce: Aniplex, Wellthink, Studio DEEN
  • Rok vydání: 2005-2006
  • Soundtrack: opening má na svědomí SNOW a její písnička Sakasama no chou

                       Pro ending byla použitá písnička Karinui zpěvačky Noto Mamiko

                       Hudbu k tomuto anime složil Takanashi Yasuharu

                                                              

                                                        

Seriál DÍVKA Z PEKLA je hororové anime, které si podle mě dokáže získat diváky hlavně některými scénami při kterých tuhne krev v žilách. Děj tohoto anime je sice v podstatě velmi jednoduchý ale i tak vám možná stejně jako mě poskytne podněty k zamyšlení. A právě jednoduchost a možná i jednotvárnost děje může působit problém, tím nechci říct, že by to byl stereotyp to rozhodně ne, ale kdo očekává, že se bude dít vždy něco úplně nového tak to se asi nedočká, ale podle mě tohle anime rozhodně nemá chybu. Stačí si povšimnout mého hodnocení na konci recenze.

 

A teď už k tomu o co v tomhle anime vlastně jde.

Japonskem se šíři pověst o podivné webové stránce na kterou se dostane pouze a jedině s úderem půlnoci, a na které záhadná pekelná dívka nabízí své dost zvláštní služby.

                                                             

Prý přes tuhle stránku můžete někoho prostě a jednoduše poslat do pekla. A to je právě to co svádí dohromady všechny aktéry jednotlivých episod, pokaždé se totiž v jejich životě děje něco za co stojí bojovat a dané osobě která to všechno působí se pěkně pomstít. Ale jak to tam vlastně všechno funguje a co to má co dělat s dívkou z pekla ptáte se: je to naprosto jednoduché daná osoba se vždy nějakým způsobem dozví o té zmiňované stránce a rozhodne se pomstít (teď ale dejme tomu že byste to chtěli udělat právě vy), takže napíšete jméno nenáviděné osoby do okénka na té stránce kde je napsáno „Pomstíme se místo tebe“ 

                                                              

Takže jméno je napsáno a odesláno a cože se bude dít teď? Vzhledem k tomu že se pekelné mocnosti dosti zmodernizovaly, přijde vám na váš mobil rudá SMS zpráva o tom že dívka z pekla ví o vašich přáních.

                                                                      

A v tenhle moment už můžete očekávat, že stojí někde blízko vás, slušně se vám představí tahle holčinka má totiž i mého jmenuje se Enma Ai.

                                                                             

A pak vás nejspíš zavede do svojí dimenze, kde se setkáte jak s ní tak s jejími třemi společníky (jestli se o nich a o dalších postavách toužíte dovědět něco víc tak si přečtěte následující článek O POSTAVÁCH) tam vám tahle dívka vysvětlí pravidla pomsty ty jsou naprosto prostá, Ai vykoná pomstu za vás, ale samozřejmě vás to bude něco stát, až vykoná svou práci objeví se vám na těle ďábelská značka a po vaší smrti si Enma Ai vezme i vaši duši která bude až dokonce všech věků trpět v pekle.

                                                                   

Nutno ovšem dodat že pekelná dívka hraje fér a dá vám ještě šanci z toho všeho vycouvat. Dostanete od ní slaměnou panenku s rudou šňůrkou kolem krku, když tuto šňůrku rozvážete smlouva je stvrzena a nenáviděná osoba je už necestě k nekonečnému utrpení v pekla.

                                                                      

 A jak se to vlastně všechno uděje? To prostě jen tak zmizí a je v pekle? Je tedy dívka s pekla jen zprostředkovatelem mezi peklem a lidmi? A co její společníci jakou v tom hrají roly? Tak na tohle se dá obratem odpovědět předtím, než se prokletá osoba dostane do pekla má ji ve svých spárech Enma Ai a její přátele kteří ho trochu před samotným peklem pomučí a připraví ho na utrpení, co ho čeká (tyhle scény většinou vážně nemají chybu, co si budem povídat, jsou takovou třešinkou na dortu). A pak po téhle přípravné fázi, už danou osůbku veze dívka z pekla na svojí lodi k branám pekelným, odkud už není úniku.

Zprvu se může zdát, že mezi jednotlivými díly není vůbec žádná návaznost. Že nám autor předkládá ohyzdné osudy a lidské příběhy a vůbec to není vždycky tak, že dobrý týraný člověk pošle do pekla toho, kdo za to může. Občas je to i naopak Ai nedělá rozdíly.

Netrvá dlouho a do našeho na první pohled nepropojeného dění vstupuje novinář Shibata Hajime a jeho sedmiletá dcera Tsugumi.

                                                                    

Holčička zažívá podivné stavy a sny, kdy vidí očima dívky z pekla každou oběť, kterou se Ai chystá odnést do pekla. Ale proč se to děje? Co se jí pekelná dívka snaží říct? A jak se jí dá zabránit v tom, aby mařila lidské osudy? A hlavně jak ji přinutit k tomu aby nechala Tsugumi na pokoji? Shibata se snaží, jak může, ale jeho snaha nepřináší výsledky, a co je ještě mnohem horší? Tři posluhovači Enmi Ai začínají mít toho čmuchala plné zuby. Co myslíte, že se na konec stane? Výjimečně je to otázka, na kterou vám nedám odpověď, jelikož bych Dívku z pekla nerada připravila o diváky.

 

 HODNOCENÍ:

Příběh se sice může zdát sice trochu stereotypní, ale to dokonale vyváží soundtrack, který je přinejmenším dokonalý a grafické zpracování taky nemá chybu. Takže jestli bych vám měla některé anime doporučit bylo by to tohle, zvláště když si rádi trochu popřemýšlíte a třeba i sami o sobě a nebo pokud se rádi tak trochu rádi děsíce při skvěle zpracovaných scénách.

O oblíbenosti tohoto anime u Japoncův svědčí i to , že vznikla i druhá série s názvem Jigoku shoujo Futakomori a hraný seriál Jigoku shoujo (doufejme že si o tom budete  moci přečíst)