Islandští elfové

02.11.2008 00:15

 

      Islandští elfové

V tomhle článku jsem se rozhodla podívat se na zoubek na to, co vlastně elfové znamenají pro lidi na světě, a narazila jsem, na řekla bych dost zajímavé místo a to sice Island kde většina lidí nepochybuje o existenci elfů. Vlastně spíš na opak.

Na Islandu, místě doslova prosáklém prastarými silami, věří většina obyvatel na magické sily zemských duchů, jak ukazují statistiky tak je to asi tak že zhruba 10 procent obyvatel Islandu věří v nadpřirozené bytosti a stejný počet je stejně horlivě popírá, ale zbývajících 80 procent obyvatel nemá žádný názor, nebo odmítají vylučovat jejich možnou existenci. Ze strachu, že při stavbě domu z místa vypudí neviditelné obyvatele, jsou Islanďané ke svým neviditelným sousedům obzvlášť přátelští a ohleduplní. V hlavním městě Reykjavíku dokonce existuje oficiální zmocněnec. Erla Stéfansdóttir byl oficiálně městským stavebním úřadem pověřen, aby obydlí elfů zanesl do speciálních městských plánů. Tak se nemůže stát, že by obydlí duchů země padlo za oběť novým stavebním opatřením. Na Islandu mají dokonce školu, kde se může člověk naučit něco o elfech, v mapách máte zakreslená elfská obydlí a ve všech turistických průvodcích máte krátký článek o historii elfů na Islandu. Také je zde muzeum elfů kde jsou elfské zbraně apod. Na Islandu, v zemi divoké měsíční krajiny, vulkánů, gejzírů a lávových skal, které mohou připomínat Trolly, kteří se protahují při prvních dopadech slunečního svitu po dlouhé studené noci, se nezdá nic nemožné. S tím už se tato země Vikingů, unavená službou Skandinávským králům, vyrovnala dříve než před tisíci lety.

Tady je pár názorů na elfy a vůbec na staré tradice od lidí žijících na Islandu:

Islandský prezident Vigdis Finnbogadottir jednou řekl, že lid tyto příběhy miluje, i když někteří už přestaly ve starý folk věřit. Ale ztratit ho by bylo, jako by jste ztratili drahocenný klenot.

Arni Bjoernsson – ředitelka etnologického oddělení Národního muzea Islandu říká, že tato dnes velmi populární víra v Elfy, Gnómy, Trpaslíky a další nepřirozené bytosti, často odráží přání a sny třeba i obyčejných rolníků po lepším světě, jiného než tohoto jejich, ve kterém by mohly žít. “huldufolk“, nebo chcete-li skrytý lid, žije mnohdy lepší život než lidé, říká Arni, z jejichž rozhovorů s dalšími Islanďany dali vzniknout knižnímu seznamu vice než 500 nadpřirozených bytostí. Ale také říká Islanďanům, jejich první město bylo založeno před méně než dvěma sty lety, byli méně zahanbeni než další lidé z Evropy, když přiznali svou pověrčivost. „Islanďané jsou nedůvěřiví lidé, ale jsou také pokorní, a nechtějí měnit jakékoliv zvyky. Ale jedním dechem dodává, že je vědec a za svůj život se žádným Elfem ani Trollem nesetkala, ale kdo prý je aby mohla vylučovat jejich existenci.

Z tohoto následujícího článku vyplívá, že i dnes se najdou na tom našem malém koutku vesmíru bytosti, které vidí jen někteří z nás. Ale přesto mnoho dalších, Byť i vysoce vzdělaných, lidí na tyto tvory věří. Toto je také článek, který upozorňuje na Elfy tak, jak je v dnešní době Pána Prstenu odmítáme vidět. Ale přesto tu jsou.  

Potíže začaly minulý měsíc, kdy buldozer, který pracoval na zarovnávání terénu během stavby nové silnice. Před jedním zvláštním kamenem se ale stala podivná nehoda, která způsobila zastavení prací nedaleko Ljarskogaru, což je asi tři hodiny cesty na sever od Reykjaviku. Stavitelé řešili tento docela běžný problém neortodoxním způsobem, který je ale na Islandu docela běžný. Přijaly nabídku média, které mělo zjistit, jestli země, kde se měla silnice stavět je obydlená elfy, a jestli právě oni zavinily tuto nehodu, která způsobila přerušení stavby.

„Náš základní přístup není nepopírat tento fenomén,“ řekl Reutersovy Birgir Gudmundsson, inženýr, pracující pro Islandské silniční úřady: „Rozmysleli jsme si to pečlivě. Jsou zde lidé, kteří dovedou rozmlouvat s elfy, a my této varianty využijeme.“

Medium, žena se jménem Regina, říká, že ji elfové řekly, že už nechtějí déle žít v kamenech, ale v sousedství s lidmi. Nicméně, chtěli pouze důstojně vytlačit dělníky z jejich území, a ne pouze to přejít, tak jako mnohokrát v minulosti. Regina měla intervieve v národním rádiu, ve kterém poprvé v historii vyřkla názory elfů.

 „Věřím, že Elfové chtějí po lidech pouze aby uchovali přírodu,“ svěřila se Erla Stefansdottir, další médium, která pracuje jako konzultant na poloviční úvazek pro silniční úřady. „Elfové jsou milí a sladcí, jsou druhou stranou přírody, jsou jako světlo na stromech a květinách. Nemusím na ně věřit, ale pořád je vidím. Vždycky jsem viděla víc než ostatní.“

Být jasnovidec může být patrně děsivá zkušenost. „Když jdu po ulici, nemohu jen tak říci, koho si uvědomuji, a se kterým mrtvím se setkávám,“ řekla Erla.

Erla říká, že ne vždy, kdy se stavba silnice dostala do problémů, byli za těmito právě Elfové. „Můžete svalovat vinu třeba jen na Elfy,“ říká, „Ale nevěřte všemu co slyšíte. Lidé jsou velmi dobří v pomluvách, pokud jde o jejich vlastní zájem.“

Medium, žena se jménem Regina, říká, že ji elfové řekly, chtěli pouze důstojně vytlačit dělníky z jejich území, a ne pouze to přejít, tak jako mnohokrát v minulosti

Nicméně v Ljarskogar dal nejspíš Silniční úřad na radu Reginy a rozhodl se odstranit kámen s očekávanou důstojností. „Pokud vím, od té doby zde již byl klid,“ řekl Birgir.

Takže očekávaná silnice nejspíše díky legendám a možné existenci Elfů a také opatrnosti místních obyvatel vede jinudy.